Joris Swinkels - 20 oktober 2023

Onvoorwaardelijke liefde bestaat niet?

Waarom?

Velen onder ons zijn vaker dan eens verwond door de liefde. Als onvoorwaardelijke liefde bestond, zou de wereld er dan niet heel anders uitzien? Waarom verbreken we relaties, ontnemen we kinderen het dagelijks contact met beide ouders? Waarom kiezen we ervoor om familieleden of dierbaren nooit meer te zien? Liefde, het mooiste wat er in ons leven is, en daarmee ook het pijnlijkste als we het verliezen of het er niet is. Om uiteindelijk teleurgesteld tot de conclusie te komen dat het voorwaardelijk is. En we het spel van de voorwaardelijkheid dan maar gaan spelen, als jij…… dan doe ik…. maar o wee als je niet meer…… dan doe ik ook niet meer……

7 keer ‘Liefde’.

Om meer inzicht te krijgen is het goed om te weten dat de oude Grieken wel zeven woorden hadden voor liefde. Elk met een eigen specifieke inhoud. In onze ‘armoedige’ Nederlandse taal hebben we al deze vormen van liefde op een hoop gegooid en missen dan ook de differentiatie.Het is natuurlijk ook zeer verwarrend als we in ons spreken de 7 vormen door elkaar heen gebruiken.

Het spel.

Zo is het Griekse ‘Ludus’ het speelse contact tussen twee mensen, het spel tussen geliefden, maar ook het spel tussen twee onbekenden die samen dansen. Deze vorm kun je elke dag opnieuw kiezen om te geven, maar als in reactie bent door een trigger zul je het waarschijnlijk laten. Ludus zorgt in hoge mate voor het opladen van je ‘liefdesbatterij’. (H)Erkennen van de waarde van deze vorm en bewuste keuzes maken om deze in de relatie, en mogelijk ook buiten de relatie een plaats te geven, je partner deze te gunnen kan zorgen voor grote mate van bevrediging in je relatie.

Wanneer heb jij het laatst met je partner gespeeld?

Door het vuur.

‘Philia’ is het Griekse woord voor vriendschappelijke broederliefde of zusterliefde. Vriendschap waarvoor je door het vuur gaat. Vaak ontwikkeld deze vorm zich door de dingen die je samen meemaakt. “what doesn’t kill you makes you stronger”

Zonder seks geen evolutie.

Seksuele passie of ‘Eros’ is de aantrekkingskracht waardoor we verliefd worden. De aantrekking die twee geliefde bij elkaar brengt met als evolutionair doel zich voort te planten. Eros is het ongecontroleerde in de liefde, de liefdesvorm waar velen van ons, als deze eenmaal verdwenen is, hun hele leven naar terug willen. Het is de liefdesvorm waardoor we vreemdgaan, de cellulaire drang ons voort te planten of om de partner te vinden met de grootste, kans op een sterk nageslacht. Eros wordt ook verbonden met het zonder moeite aanwezig zijn van romantiek. In latere/andere fases van de liefde moet je hier een beetje meer moeite voor doen:-) 

Hoeveel moeite wil jij vandaag doen?

Samen oud worden.

Volwassen of langdurige liefde, ‘Venus of Prachma’ is de liefde tussen partners die relaties laat werken. Het omvat commitment. Deze vorm kun je ook als werkwoord zien. Het omvat de omarming van de positieve en negatieve eigenschappen van de ander. Als je je relatie ziet als een context voor (spirituele) groei dan is elke ’trigger’ een kans voor ontwikkeling. Als beide geliefde een veilige ruimte bewaken voor deze groei kan dit de basis zijn voor een lang en mooi pad om samen oud te worden.

Welke eigenschappen van je partner heb jij nog niet omarmd?

Moeder kloek.

‘Storge’, affectie, genegenheid, is de liefde tussen ouders en kinderen, het ervaren van een dusdanige verbinding dat je er je leven voor zou geven. Deze liefdesvorm vind net als de meeste andere vormen haar oorsprong in de drang tot overleven van het kroos. Als deze verder getrokken wordt kan het ook ‘attachment’ aan zaken opleveren die nu niet meer noodzakelijk zijn om te overleven, maar wel nog als dusdanig ervaren worden. Zo kan iemand het ook ervaren met het land waar iemand woont, een nationaliteit of in een ver afgedwaald geval voor een voetbalclub. (is overigens niks mis mee zolang je er maar geen ruzie door gaat maken!)

Het fundament.

Zelf-liefde, ‘Philautia’ is de basis voor vele van de andere vormen. Bij een tekort en zelf-liefde blijven we afhankelijk en op zoek van andermans liefde om ons ‘heel’ of ‘volledig’ te voelen. We leven allemaal in ons verhaal over onze zelf-liefde. De tijd in onze agenda die we spenderen aan dingen die we zien als liefde-voor-ons-zelf is echter de echte graadmeter! Als we in een baan blijven waar we ons ongelukkig in voelen, we geen tijd voor ons zelf nemen, we ons slecht verzorgen of niets gunnen dan zijn dit allemaal tekenen van groeimogelijkheden in zelf-liefde. Start met het verhogen van zelf-liefde ’te doen’ en het verhaal erover zal volgen.

Wat kun jij deze week nog aan zelf-liefde ‘doen’?

Je beste vriend(in) in bed met je ex?

Al deze vormen zoals hier beschreven zijn voorwaardelijk en zijn dus geen onvoorwaardelijke liefde. Ze zijn allemaal afhankelijk van gedrag. Duw je op de juiste knoppen bij je partner of niet. Houdt iemand zich niet aan de (vaak onuitgesproken) afspraak dan onttrek je de liefde. Je valt in Eros (falling in love) en zo val je er ook weer uit, en dus niet onvoorwaardelijk. Je bent broeders voor het leven, tot je broeder met je ex het bed deelt, en ineens is je broeder niet meer je broeder voor het leven. Zo zijn er vele voorbeelden, voor iedereen persoonlijk, die erop duiden dat deze vormen van liefde voorwaardelijk zijn.

Ik ben onvoorwaardelijke liefde.

De natuur is onvoorwaardelijk, de bloem toont haar schoonheid ongeacht wie er naar kijkt. De zon geeft haar warmte aan de heilige en de zondaar. Deze vorm van liefde werd door de Grieken ‘Agape’  genoemd. De hoogste vorm van liefde, liefde zelf. Deze vorm van liefde is waar historische figuren zoals Boeddha of Jezus in onderrichtte.

Voor vele spirituele en filosofische richtingen is deze vorm dan ook het streven. 

Er is een essentie in elk mens, nog vóór dat we de eerste gedachten of eerste gevoelens hebben, dat onvoorwaardelijk lief heeft. Dat net zo liefdevol bij je is tijdens je hoogste pieken, en even zo liefdevol bij je diepste dalen. 

Het is de essentie in jou die er is als ‘jij’ er bent.

En die essentie is onvoorwaardelijk. Het is onvoorwaardelijke liefde. Het is liefdevol gewaarzijn. 

I am loving Awareness. ~ Ram Dass

Ik weet niet of er mensen zijn die in het huidige leven, in alle eerlijkheid kunnen zeggen de ‘onvoorwaardelijke liefde’ volledig eravren. Ik geloof wel dat het voor velen een streven is, een richtlijn, een levensdoel. Onvoorwaardelijk is onvoorwaardelijk en dat betekent namelijk dat je ook de moordenaar, de verkrachter, en alle andere mensen, in deze context moet omsluiten, en dat is niet gemakkelijk.

Dit streven is het fundament voor een betere wereld.

Het enige verschil tussen het functioneren van de natuur of het dierenrijk en de mens is onze conditionering ons ‘Past-EGO’ en ons “Future-Ego’ De door onze omgevingen ingegeven psychologie die ons leven bepaalt. Onze conditionering is de enige die ons weerhoud om ‘onvoorwaardelijke liefde’ te zijn. Daarom faciliteren we mogelijkheden om deze delen van onszelf te leren kennen. Een meerdaagse training die gaat over jezelf beter leren kennen: DE TRAINING. Het is namelijk lastig iets te veranderen als je niet (volledig) ziet wat er in de weg zit.

ps. deel deze ‘liefde’ en werk mee aan het iets ‘onvoorwaardelijker’ maken van deze wereld!

Het leven is iets héél bijzonders!

Maar soms moet je daar even aan herinnerd worden.

Regelmatig deel ik mijn bevindingen en reflecties over het leven. Dingen die ik ben tegengekomen die me opvielen, me verwonderden. Zoals dat vergeven niet de handdoek in de ring gooien is, maar ruimte voor jezelf creëren. Of dat een breakdown het begin is van een breakthrough. Ik leer je op een andere manier kijken naar het leven, zodat je dit kan blijven vieren.

Dingen als deze, die ik graag wil delen met je. Zodat jij je leven net zo gaat waarderen als ik dat doe.

Wil je deze mails ontvangen? Leuk! Meld je aan, dan krijg je eens per week een mailtje van me. Geen poespas, geen ellelange mails, gewoon wat gedachtes.