Joris Swinkels - 30 september 2023

Marketing Strategie.

Elke interactie die een klant met je bedrijf kan hebben is een vorm van marketing.

Marketing gaat dus veel verder dan een serie activiteiten gericht op het verwerven van nieuwe klanten.

In de logische volgorde is er:

  1. Branding: het positioneren van je merk / bedrijf
  1. Marketing: acties gericht op het bekendmaken van je aanbod met als doel de koopintentie van potentiële klanten te bevorderen.
  1. Sales: het daadwerkelijke proces van offreren t/m verkoop van het product of de dienst
  1. Levering van het product.
  1. Aftersales: de nazorg van het product met als doel een optimale koop ervaring te bewerkstelligen en een duurzame klant relatie
  1. Ambassador: Maak van een klant een promotor of verkoper van je product of dienst
  1. Community: Maak van je klant een life long member van je diensten of fan van je producten.

Voor nu richten we ons op 8 strategische overwegingen bij punt 2. Marketing maar je zult ook zien dat er onderdelen overlappen met 3. Sales.

Om te weten aan welk onderdeel van Marketing je het meeste aandacht, tijd en geld wilt geven is het mogelijk eerst belangrijk om te weten HOE je klanten bij jou binnenkomen.

Vaak is dat

60% via andere klanten

20% via Google

10% via een bepaalde verwijzer

5% via je mailinglijst

5% via Social media

Focus dan niet 80% van je marketing op Social media!

of email lijsten maar verdeel je budget en aandacht naar verhouding van de belangrijkheid van het marketing kanaal. (uitzondering natuurlijk is om een nieuw kanaal in te richten dat je nog niet gebruikt, maar blijf alert op je tijd en budget verdeling. Over het algemeen wordt er veel te veel tijd aan online strategieën gegeven en veel te weinig aan bestaand netwerk.

STRATEGIEN:

A: REFERRALS

De beste marketing is de marketing van je bestaande tevreden klanten.

De meeste ongebruikte potentiële ‘waarde’ van een bedrijf zit in je klantrelaties.

Tegen een klant die jou aanbeveelt bij een potentiële nieuwe klant, daar kan geen flyer, website, email-funnel of gratis downloadable tegenop.

Tevreden klanten zijn de beste reclame.

HOE KUNNEN JOUW BESTAANDE TEVREDEN KLANTEN NIEUWE POTENTIELE KLANTEN AANBRENGEN?

mogelijke idee: alle acties waardoor je bestaande klanten meer over je zullen praten richting geïnteresseerden, voucher per mail of bij aankoop / 5% korting bij verwijzing / nabellen bestaande klanten ivm tevredenheid / filmpjes van bestaande klanten, contest, bring a friend (verwen/info) middag…

You don’t close a sale, you open a relationship.

You can’t buy engagement, you build engagement.

B: HUB STRATEGIE

Het mooiste is het als je marketing acties meervoudig resultaat opleveren. Als je investeert in de relatie met een persoon of plek waar jouw klanten sowieso als samenkomen dan kan die plek een HUB worden voor het verwijzen naar jouw product. Zo kan een eenmalige of korte investering in relatie jarenlang nieuwe klanten opleveren.

OP WELKE PLEKKEN KOMEN JOUW KLANTEN SOWIESO AL SAMEN?

HOE KUN JE OP DEZE PLEKKEN MARKETING (of sales)VOOR JOU BEVORDEREN?

WELKE ANDERE NETWERKEN KUNNEN VERWIJZERS WORDEN NAAR JOUW PRODUCT?

Content (or product) is THE KING and Relationships are THE QUEEN.

C: SALES REPS

Marketing (en sales) is meestal niet een eenmalige activiteit. Voortdurende vernieuwing, aandacht, relaties leggen, netwerken is vaak gewenst.

Dit kan door mensen te betalen maar ook door samenwerkingen aan te gaan waarbij een ander profijt heeft van het steken van energie in marketing (of sales).

ZIJN ER MENSEN DIE HET LEUK VINDEN OM WEKELIJKS OF MAANDELIJKS (of dagelijks) ENERGIE TE STEKEN IN HET VERMARKTEN VAN JOUW PRODUCT?

EN WAT ZOU DE BELONING VOOR ZE KUNNEN ZIJN?

D: DIRECT MARKETING

Het opbouwen van een database waarbij er directe marketing en sales mogelijk is met potentiële klanten is vaak te prefereren boven social media. Volgens >60% van marketeers heeft directe marketing de hoogste ROI

Funnel:

  1. Zorg voor een ‘gratis downloadable’ op je website, social media of ads.
  2. Laat minimaal email (en mogelijk telefoon nummer) opgeven.
  3. Stuur periodiek waarde per email.

HOE KUNNEN MENSEN ZICH OPGEVEN VOOR JOUW DATABASE?

WAT KUN JE DEZE DATABASE PERIODIEK MAILEN WAARDOOR ZE JOUW NAAM REGELMATIG ZIEN?

Klanten hebben vaak een tijd nodig in een oriëntatie/aankoop proces en daarbij kan het zinvol zijn dat ze jouw naam regelmatig tegen komen.

ZIJN ER NOG ANDERE MANIEREN OM JE DATABASE TE LATEN GROEIEN?

Denk hierbij aan een aanbod via een ander groot netwerk waarbij mensen iets kunnen winnen of downloaden en zo ook in jouw database komen.

E: GOOGLE ADS

Zorg dat mensen die zoeken op jouw product jou ook vinden. Met ads kun je dat eenvoudig realiseren. Het is een specialisme dus zoek een persoon of partij die maandelijks bezig is om de ads te optimaliseren en A/B testen kan uitvoeren om de beste conversie te verkrijgen. Als de ‘funnel’ van Ads t/m sales eenmaal goed is ingericht weet je hoeveel euro je moet uitgeven voor een nieuwe warme lead en daarmee wat je Ads budget moet zijn.

Stopping advertisements to save money is like stopping a watch to save time;)

F: SEO

De vindbaarheid van je website is belangrijk. Een spreekwoord is ook dat je je grootste geheim het beste kunt bewaren op pag 2 van Google, want daar komt nooit iemand;) Er zijn verschillende manieren om SEO te optimaliseren en het resultaat moet natuurlijk zijn dat je pagina bij belangrijke zoekwoorden op pagina 1 van Google komt te staan. Vervolgens moet dit wel bijgehouden worden maar is dat niet maandelijke veel uren (veelmarketing bureau’s verdienen hier wel hun maandelijkse fee aan, maar pauzeer die fee gerust enkele maanden en check af en toe wat de ranking van de site doet)

G: SOCIAL MEDIA

Afhankelijk van je bedrijf is social media meer of minder belangrijk.

Het kan heel goed werken om bepaalde markten te vergroten maar over het algemeen stoppen bedrijven veel maar dan ook veel te veel tijd en geld in social media t.o.v. het aantal klanten dat ze eruit halen.

Als je het goed wilt doen is Social media echt een specialisme dat m.n. tijdsintensief is.

Your Brand is not what You say it is, it is what your customers tell each other that it is.

H: SOCIAL MEDIA ADS

Dit is een mogelijk belangrijker aandachtpunt dan de reguliere social media, zie voor de invulling Google Ads.

WEETJES:

Soms is het belangrijk om je positie te claimen in een vakblad of krant, weet dat klanten met interesse je vaak nog 7 keer moeten zien voordat ze daadwerkelijk op je klikken en je aanbod gaan onderzoeken. Eenmalige advertenties e.d. hebben dus over het algemeen geen zin.

Marketing zonder closure is

Als je gaat netwerken doe dat dan doelgericht. Neem je voor om bijvoorbeeld 2 afspraken te halen uit een netwerkbijeenkomst. Over het algemeen kost netwerken veel tijd en levert het relatief weinig nieuwe klanten op.

Het is vaak zinvoller om gericht je eigen netwerk op te bouwen van mensen die regulier kunnen verwijzen naar je en daar je aandacht aan te blijven geven.

Geautomatiseerde lead generatie middels bots is zwaar in opkomst, het kost wat, het werkt, maar de vraag is voor hoelang en of je daar aan mee wilt werken.

Bijv 10 warme leads voor €750 per maand. Natuurlijk erg afhankelijk van je product.

Opmerking: bovenstaande marketing strategieën zijn zeker niet compleet maar zijn ter inspiratie en strategische oriëntatie.

Heb je aanvullingen / opmerkingen / onjuistheden mail mij dan op hallo@jorisswinkels.com


Enjoy

Deze NOTE als download?

Marketing-Strategie-V3Downloaden

Het leven is iets héél bijzonders!

Maar soms moet je daar even aan herinnerd worden.

Regelmatig deel ik mijn bevindingen en reflecties over het leven. Dingen die ik ben tegengekomen die me opvielen, me verwonderden. Zoals dat vergeven niet de handdoek in de ring gooien is, maar ruimte voor jezelf creëren. Of dat een breakdown het begin is van een breakthrough. Ik leer je op een andere manier kijken naar het leven, zodat je dit kan blijven vieren.

Dingen als deze, die ik graag wil delen met je. Zodat jij je leven net zo gaat waarderen als ik dat doe.

Wil je deze mails ontvangen? Leuk! Meld je aan, dan krijg je eens per week een mailtje van me. Geen poespas, geen ellelange mails, gewoon wat gedachtes.