Joris Swinkels - 1 oktober 2023

Lectio Divina

Beyond knowledge.

De expansie van het feminine weten, zien en handelen vraagt nieuwe manieren van leren. Nieuwe manieren van ontwikkelen en groeien. Voorbij aan kennis. Kennis is fantastisch en de wereld is er ver mee gekomen en mag nog veel verder komen gebruik makend van kennis en door het verder ontwikkelen van kennis. 

Wereldvrede en een waardig bestaan voor iedereen op deze wereld heeft niet genoeg aan kennis over deze onderwerpen.

Een manier om gebruik te maken van een hogere collectieve wijsheid hebben we andere manieren nodig om wijsheid tot ons te laten komen, of beter gezegd om wijsheid uit ons te laten komen.In ons spreken en in ons handelen.

Een holistische manier om dit te doen is Lectio Divina. Een eeuwenoude manier om paradoxen of spirituele teksten die verwijzen naar diepere wijsheid tot je te nemen.

Lectio Divina heeft 4 stappen:

– Lectio

– Mediatio

– Oratio

– Contemplatio

Lectio

In Lectio nemen we in dit geval woorden op door te lezen of te luisteren. (de context van deze woorden is al dat ze vanuit een spiritueel of hoge waarachtigheid geschreven zijn, wat anders is dan een roman of een mening, maar vanuit een diepere essentie die veel meer omvat dan de woorden kunnen spreken)

Je gaat daarin al langzamer lezen om de woorden dieper tot je te kunnen nemen, je stopt na enkele woorden of een zin even om de betekneis achter de woorden te laten ‘landen’ en na enkele regels of soms al na 1 woord stop je met het opnemen van nieuwe woorden en ga je over tot Meditatio.

Meditatio

Meditatio is aandacht – medi is midden of naar het centrum gericht.

Je laat je aandacht rusten vanuit de opgenomen tekst naar jouw midden, jouw centrum, wat je bewustzijn zelf is. Door je aandacht terugwaards te laten rusten van de tekst naar het centrum van je bewustzijn wordt je soort van een met je bron en leg je een energetische connectie tussen de tot je genomen woorden en je eigen (Goddelijke) bron, Consciousness itself.

Intuitief sorteer je hierbij essentie van perspectieven en blijft de context vanuit waar de woorden geschreven zijn op een dieper level over, met een veel grotere bron aan informatie dan de woorden zelf. Deze conext heeft een betekenis op dit moment in jouw leven en dat is waar in Lectio Divina ‘Oratio’ start.

Oratio

In de energetische en woordelijke uitwisseling tussen jou en – iets in jou, maar groter dan jij – ontstaat een beweging bestaande uit stellingen en vraagstellingen die vanuit een pure intentie een gebed vormen. Een overgave in energie en taal waarin je eenheid kan ervaren groter dan het gevoel van zelf (sense of self) dat je normaliter hebt. Een – humble state of being – die in interactie is met – noem het goddelijke creatie – die door jou ervaren wilt worden.

Lectio en Meditatio zijn soort van opname, dicht bij jou, naar binnen gericht en Oratio is weer de verbinding naar buiten

De expansie van Lectio en Meditatio naar de context die een omvang zo groot als het hele universum kan hebben….

De energetische verbinding met ‘het al’.

Vanuit die expansie – Oratio – het gebed ontstaat weer een dieper niveau van helderheid dat meer hier en nu, meer praktisch is in Contemplatio.

Contemplatio

Con is richting één (di-vergentie is twee lijnen die uit elkaar gaan – con-vergentie is lijnen die samenkomen tot één)

Template is vorm.

Temple is Goddelijke vorm (ten behoeve van Goddelijke aanbidding wat zonder het dogmatsich gedeelte van een God niets anders is dan het eren van – het mysterieuze allesomvattende achter bewustzijn en creatie – )

Contemplatio is het samenkomen van de bovenste drie stappen in verweving met de vormen die op dit moment jouw leven richting en vorm geven.

Hier kan de Oratio weer landen in signalen, vormen, betekenis voor de komende periode. In wijsheid. In richting. Soms concreet, soms wat minder concreet.

In Contemplatio mag de Lectio wijsheid na het doormaken van de Meditatio en Oratio weer landen in simplicity zodat het toepasbaar is voor je, betekenis krijgt in jouw hier en nu.

Oratio is op zicht dus een heel hoofdstuk dat we los van Lectio Divina nog vele lagen kunnen geven maar hier hou ik het graag in de viereenheid.


#lectiodivina #lectio #meditatio #oratio #contemplatio #businessmeditation

Het leven is iets héél bijzonders!

Maar soms moet je daar even aan herinnerd worden.

Regelmatig deel ik mijn bevindingen en reflecties over het leven. Dingen die ik ben tegengekomen die me opvielen, me verwonderden. Zoals dat vergeven niet de handdoek in de ring gooien is, maar ruimte voor jezelf creëren. Of dat een breakdown het begin is van een breakthrough. Ik leer je op een andere manier kijken naar het leven, zodat je dit kan blijven vieren.

Dingen als deze, die ik graag wil delen met je. Zodat jij je leven net zo gaat waarderen als ik dat doe.

Wil je deze mails ontvangen? Leuk! Meld je aan, dan krijg je eens per week een mailtje van me. Geen poespas, geen ellelange mails, gewoon wat gedachtes.