Joris Swinkels - 10 februari 2020

Ego en de wet van zelfbehoud.

Cellen, moleculen, organismes, lichamen, mentale overtuigingen, de wereld, planeten, zonnestelsels. Ze doen allemaal aan zelfbehoud. Om ‘iets’ te kunnen zijn moet je ’iets worden’ voorkomen.

Dit is geen hogere wiskunde, gewoon elektromagnetische harmonische balans. Hoe groter de bedreiging, hoe groter de respons tot zelfbehoud.

Het grappige is nu dat een mentale gedachte precies hetzelfde doet. We zijn ‘iets’, of hebben een overtuiging aangenomen als ‘ik ben’ en als dat bedreigd wordt, volgt er een respons van zelfbehoud.

Hoe groter de ‘bedreiging’ voor onze overtuiging ervaren wordt hoe groter onze zelfbehoud reactie zal zijn.

Het ego is niets anders dan ons zelfbehoud van onze overtuigingen of identificaties.

Dit fenomeen wordt door vele omschreven als ‘het ego’ en heeft in de tijd een negatieve connotatie gekregen. Maar eigenlijk is het niets anders dan ons zelfbehoud van onze overtuigingen of identificaties…

En nu wordt het nog leuker…

Want bijna alle ontwikkelsystemen, spirituele paden en bewustzijnsontwikkelingen zijn veelal bezig om dat zogenaamde ‘ego’ los te laten, niet te zijn, te verminderen en helaas ook fout te maken.

Zelfs bij onze eigen trainers en mijzelf zie ik dat naar mate we minder ego toelaten, de ego responsen in momenten vele mate groter worden (daar vertellen trainers natuurlijk niks over want dan wordt je natuurlijk behoorlijk ongeloofwaardig dus gelieve niet verder te vertellen;)

Ik denk dus dat ‘ego’ eigenlijk gewoon een zeer natuurlijke vorm is van zelfbehoud dat op elk niveau van ons bestaan voorkomt.

Er wordt veelal gewerkt om het zogenaamde ‘ego’ niet te zijn, maar volgens mij heeft het juist een ander evolutionair doel!

Volgens mij is het evolutionaire doel ervan juist om ’sterker’ te worden, omdat wat we zijn of denken te zijn of dat wat in ons zit sterker te maken voor overleving.

Wanneer wordt de zelfbehoud respons kleiner? Als we minder angst hebben dat we iets verliezen of niets worden of pijn gaan ervaringen of omver gegooid worden.

En welke mensen vertonen dit het meeste? Haha… de mensen met de sterkst ontwikkelde “ego’s”! De mensen die zich geen zorgen maken om zelfbehoud omdat hun zelfbehoud zo sterk is ontwikkeld dat er geen angst ontstaat…

Is dat niet interessant?

Nu…

Wie trek je aan in je leven?

Partners die jou triggeren op het niveau van jou ego ontwikkeling… Niet dan?

Mensen die een veel minder sterk ego hebben vind je niet interessant. Mensen die een veel groter ego hebben, ga je mogelijk de strijd niet mee aan…

Je trekt dus mensen aan op jouw ego niveau met als doel om jou sterker te maken. Je partner, je vader, je moeder, je zus heeft geen wrijving met je omdat ze zo van wrijving houden, nee omdat ze hun en jouw ego aan het trainen zijn om sterker te worden…

Het gaat er om dat je ‘vrij’ wordt in je ego!

Het gaat dus niet zozeer om je ego te onderdrukken of fout te maken, maar om ‘vrij’ te worden in je ego en het zover toe te staan dat er geen angst meer is voor verlies. En daarmee geen ego respons meer nodig is…

Nou kijk eens met die ogen naar je volgende confrontatie, groot en klein…

Heb je ego lief

Train je ego

Laat je ego zijn

Met Hartegroet,

Joris

Mijn leven gaat over bewustzijn en liefde.
Leven van binnen naar buiten.
Samen… in verbinding…
In het leven en dus ook in business…

Foto door Ali Afzal op Unsplash

Het leven is iets héél bijzonders!

Maar soms moet je daar even aan herinnerd worden.

Regelmatig deel ik mijn bevindingen en reflecties over het leven. Dingen die ik ben tegengekomen die me opvielen, me verwonderden. Zoals dat vergeven niet de handdoek in de ring gooien is, maar ruimte voor jezelf creëren. Of dat een breakdown het begin is van een breakthrough. Ik leer je op een andere manier kijken naar het leven, zodat je dit kan blijven vieren.

Dingen als deze, die ik graag wil delen met je. Zodat jij je leven net zo gaat waarderen als ik dat doe.

Wil je deze mails ontvangen? Leuk! Meld je aan, dan krijg je eens per week een mailtje van me. Geen poespas, geen ellelange mails, gewoon wat gedachtes.