Joris Swinkels - 4 maart 2020

De geboorte van de spirituele man/vrouw

Geitenwollen sokken

In mijn beleving heeft spiritualiteit niets te maken met wierook, niets met geitenwollen sokken, niets met zweverige liedjes over overgave aan je hart en ook niet met de kleuren van de regenboog of het dogmatische veroordelen van kapitalisme.

Rituelen

Spiritualiteit heeft ook niets te maken met het moeten uitvoeren van bepaalde ‘spirituele’ rituelen of het denken dat je door bepaalde dingen te doen meer spiritueel wordt. Sterker nog, het volgen van een ‘spiritueel concept’ zou ik beschrijven als een geloof. Welke in principe ‘iets’ gaat zoeken buiten jezelf en het mogelijk daar nooit gaat vinden.

Geloof

Het spirituele pad, is niet een pad van ‘geloven’ maar een pad van ‘dieper weten’. Misschien startende met ‘nieuwsgierigheid’ op basis een specifieke ervaring en als gevolg daarvan op onderzoek zijn.

Start

Voor de een kan die ervaring, de fysieke geboorte zelf zijn. Voor een ander is het een moment dat je op 7 jarige leeftijd de drukte van je verjaardag ontvluchtte en in het bos tegen een boom ging zitten. Voor weer een ander is het het overlijden van een naaste. En voor weer een ander is het een moment waarop je als overtuigd atheïst je verdiepte in kwantum mechanica en inzag dat alle ‘principes’ die zichtbaar zijn op het kleinste sub atomisch niveau precies het zelfde zijn als wat zichtbaar is in ordeningen van alle energie, planeten en de volledige kosmos.

Voor weer een ander was het een moment in een diepe burn-out. En voor weer een ander was het een ‘bijna dood ervaring’. Voor sommige is het misschien de laatste minuut van het leven zelf. En mogelijk weer voor een ander nooit.

Onbeschrijfbaar

De geboorte van de spirituele man of vrouw is het moment dat er een besef komt onderdeel te zijn van iets groters, zo groot, zo onvoorstelbaar en zo magisch.

Op dat moment ontspringen bewust of onbewust vragen, die gaan leiden tot spirituele ontwaking.

Wie ben ik

Het start bij zelf onderzoek. Hoe kun je ooit iets weten over iets anders als je ‘dat wat je weet’ niet kent? Hoe moet je ooit iemands spreken serieus nemen als dat spreken voortkomt uit een automatisch mechanisme waar die persoon zelf niets over te zeggen heeft, volledig gestuurd door de ervaringen, verlangens en pijn uit zijn of haar verleden, maar dit zelf nog niet ziet?

Je reactief denkmechanisme

Het moment van loskomen van de identificatie met het reactieve denk en praat mechanisme is een soort bevrijding. Het is de opening naar het kunnen ervaren van een ander ‘bewustzijn’. Het ‘bewustzijn’ dat er is alvorens in dat bewustzijn iets anders kan verschijnen. Het ‘bewustzijn’ dat er is vóórdat er een ervaring kan zijn, zowel een mooie als een minder mooie. Het ‘bewustzijn’ dat er eigenlijk altijd al was, alleen zag je dat niet. Het onveranderlijke waarin al het andere veranderd.

Het is geen lineair proces overigens. De identiteit zal zich ook met de nieuwe inzichten identificeren en denken nu een ontwaakt persoon te zijn.

Ontwaakte personen bestaan niet, alleen ontwaakte activiteit.

Élke ervaring van ‘persoon’ is een concept. Dat leeft in de illusie van je identiteit. Daar is overigens niks mis mee. Naar mijn mening is het onderdeel van ons menselijk bestaan, ook deze illusionaire persoon volledig te kunnen en te mogen zijn. Maar verwar ze niet met wie je ‘echt’ bent. Wie je bent ‘vóórdat’ deze persoon er kan zijn.

Ik en de ander

Vanuit dit bewustzijn zal een volgend onderzoek ontstaat naar alle andere mensen die er voorkomen in dit bewustzijn, je ouders, je partner(s), je kinderen en zo verder. Ook weer een magisch onderdeel van de reis. Met éénheidservaringen en dissolutie van afgescheidenheid. Waarmee heel veel ellende en pijn en onbegrip komt te vervallen.

Mystieke ervaring

En mogelijk gaat de ontwaking nog verder. En beleef je een bewustzijnsverruimingen die sommige kennen van een mystieke ervaring die ze ooit gehad hebben, of door bewustzijnsverruimende middelen zoals Ayahuasca, Psilocybin, LSD e.a.

Liefde en vernieuwing

Waar je ook bent op deze reis, het is een reis van waarachtigheid, liefde en vernieuwing.

Een reis van herordening, rondom liefde, ik, de ander, succes, geld, macht, in service zijn, plezier, vervulling en bevrediging.

Een reis met pieken en dalen, met zingeving, met berusting en met activatie, met acceptatie en zelfacceptatie, met verduidelijking van grenzen en grenzeloos worden.

Met Hartegroet,

Joris

PS Joris is lead trainer aan de opleidingen van Creative Consciousness, een opleiding in persoonlijke ontwikkeling die hij in 2009 naar Nederland haalde en waar voor hem veel van de eerdere ervaringen uit zijn leven op z’n plek vielen en hij woorden kreeg bij diepere overtuigingen die hem op dat pad brachten. Klik hier voor meer informatie over de Conscious Living 1.

Photo by Ryan Holloway on Unsplash

Het leven is iets héél bijzonders!

Maar soms moet je daar even aan herinnerd worden.

Regelmatig deel ik mijn bevindingen en reflecties over het leven. Dingen die ik ben tegengekomen die me opvielen, me verwonderden. Zoals dat vergeven niet de handdoek in de ring gooien is, maar ruimte voor jezelf creëren. Of dat een breakdown het begin is van een breakthrough. Ik leer je op een andere manier kijken naar het leven, zodat je dit kan blijven vieren.

Dingen als deze, die ik graag wil delen met je. Zodat jij je leven net zo gaat waarderen als ik dat doe.

Wil je deze mails ontvangen? Leuk! Meld je aan, dan krijg je eens per week een mailtje van me. Geen poespas, geen ellelange mails, gewoon wat gedachtes.