Joris Swinkels - 20 oktober 2023

De dans van de liefde.

Dit is een oefening en tegelijkertijd een uiteenzetting van zeven distincties, onderscheidingen in het woord, in de energie, in het gevoel, in de ervaring van liefde. De Grieken hadden zeven woorden voor liefde, waarmee zeven verschillende uitingen, labelde, woorden gaven. En als je dit doet als een oefening met jezelf of met je partner, het kan zowel alleen als samen. Of zonder partner. Dan raad ik je aan om even op een fijne plek te gaan zitten waar je kan ontspannen. Waar je lichaam kan voelen, je ademhaling kan voelen, zonder veel afleiding. En dan lopen we samen door het zevenkompas heen in relatie tot liefde. Als je met een partner bent, dan is het fijn om tegenover elkaar te gaan zitten, op de grond of op een kussentje, of twee stoelen, zodat je de zin die we dadelijk gaan herhalen, ook naar de ander kan uitspreken terwijl je de ander aankijkt.

Niveau Body | Philautia Love | Zelf liefde

We beginnen beneden in het 7-kompas bij het niveau Body. Voel je lichaam, voel jezelf. De Grieken hadden het woord Philautia. Wat staat voor zelfliefde. Wat het fundament is van liefde. Dus voel de mate van zelfliefde. En zelfliefde, de mate van zelfliefde, is het fundament ook van de liefde naar een ander. Spreek dan de woorden uit naar jezelf of naar de ander terwijl je zelfliefde voelt.

Spreek uit I love you. Of in het Nederlands, ik hou van jou.

Voor deze oefening raad ik aan om te zeggen I love you, terwijl je voelt… zelfliefde.

Niveau Sensexualiteit | Ludos Love | Het spel

Nu gaan we een niveau omhoog, naar jouw bekken. In het bekken zit de speelse sensexuele energie. De Grieken noemden het ludos. Play, spelen. Voel liefde die wil spelen. Spelen met jezelf, spelen met het leven, spelen met de ander. Hetgeen wat kinderen ook doet, spelen. Het is dus niet persé seksueel.

Maar het is ook liefde die ons uitnodigt en de zin geeft om te gaan dansen, om te gaan verbinden, om te gaan spelen. En terwijl je gewaar bent van ludos, de sensuele energie, play, zeg je tegen jezelf of de ander, I love you. En voel die I love you. Adem diep in en uit, gaan we niveau naar boven.

Niveau Commitment | Philia Love | Door het vuur

De hoogte van de Hara, de bovenbuik. Het niveau Commitment. Philia is daar het Griekse woord. Het is het vuur. En Philia staat voor broeder- en zusterliefde. Het door het vuur gaan voor een ander. Voel hoe dat je door het vuur gaat voor jezelf, voor een ander, voor broeders of zusters. Spreek dan de woorden, I love you. I love you. De hoogte van het hara, de buik, bovenbuik.

Niveau Heart | Eros Love | Sex en Romantiek

Adem diep in en uit en gaan we niveauotje hoger naar het hart. Ter hoogte van het hart zit de eros, de romantiek romance, de aantrekking, de verliefdheid, de ongecontroleerde wens naar eenheid, ongecontroleerde liefde die twee harten in elkaar laat versmelten.

Voel de romantiek, de ongecontroleerde liefde voor een ander, naar een ander en zeg dan, I love you. I love you. Ik hou van jou.

Niveau Expressie | Storch Love | Take the bullit

Adem diep in en uit en gaan we een niveauotje hoger naar de expressie, de zelfexpressie. De zelfexpressie gaat over de storch, liefde. De verbinding, alles waarmee jij je verbonden hebt, wat een expressie is, een verlenging is, een expressie van wie jij bent. Met het ultieme, het fysieke. De fysieke expressie van jou of jullie, je kinderen. Storch, expressie is de liefde voor dat waarmee je verbonden bent, waar je zo verbonden mee bent dat je leven voor zou geven. Waar zou je leven voor geven? Voel waar je leven voor zou geven, je kinderen. Je familie. Maar het kan van alles zijn. Voor sommige mensen is het een voetbalclub. Of iets anders. En zeg dan, I love you. I love you. Adem diep in en uit.

Niveau Mind | Venus of Pragma Love | Samen oud

We gaan naar het niveautje mind. In het Grieks pragma. Daar waar de dualiteit en de polariteiten samenkomen en we moeten werken aan relatie. Waar we getriggerd worden op onze polariteiten en deze triggers transformeren om relatie werkend te maken. De pragmatische vorm van relaties. Het commitment aan het werken aan je relatie om hem werkend te maken. Voel de mind, de polariteiten, de triggers en het commitment groter te zijn samen dan de triggers. Zeg dan in dat 100% commitment, I love you. I love you. Ik hou van jou. Adem diep in en uit.

Niveau Spirit | Agape Love | Onvoorwaardelijke liefde

Beweeg met je aandacht naar je kruin, niveau spirit. We gaan naar de laatste van de zeven niveaus. Dit is het niveau wat de Grieken agape noemden. De onvoorwaardelijke liefde waar Boeddha, Jezus, de bloemen, de zon een expressie van zijn. De onvoorwaardelijke expressie van liefde die los staat van wat iemand doet, wie iemand is, wat iemand gedaan heeft.

Onvoorwaardelijke liefde, agape. En als je verbonden bent, verbonden hebt met dat stukje in jezelf of dat stukje in de ander, de ziel achter het ego, de ziel achter de persoonlijkheid en de onvoorwaardelijke, de onvoorwaardelijkheid in het samen oplopen, Als ziel met een andere ziel, zeg dan, I love you. I love you. Adem diep in en uit en breng je aandacht dan over al de niveaus die je zojuist hebt uitgesproken. Alle I love you’s, alle lagen van liefde als één gloeiende vlam, ruimte van warmte, genegenheid, verbinding, dichtheid, samensmelting. Zeg nog één keer I love you voor alle niveaus, Sluit dan langzaam deze oefening af. Sluit je ogen voor een moment en beëindig de oefening.

Dit proces is onderdeel van het Unity weekend, een twee daagse privat retreat voor partners. Voor meer informatie klik hier om te mailen.

#liefde #zelfliefde #spelen #broederzusterliefde #romantiek #onvoorwaardelijkeliefde #agape #philia #pragma #venus #storch #eros philautia #ludos

Het leven is iets héél bijzonders!

Maar soms moet je daar even aan herinnerd worden.

Regelmatig deel ik mijn bevindingen en reflecties over het leven. Dingen die ik ben tegengekomen die me opvielen, me verwonderden. Zoals dat vergeven niet de handdoek in de ring gooien is, maar ruimte voor jezelf creëren. Of dat een breakdown het begin is van een breakthrough. Ik leer je op een andere manier kijken naar het leven, zodat je dit kan blijven vieren.

Dingen als deze, die ik graag wil delen met je. Zodat jij je leven net zo gaat waarderen als ik dat doe.

Wil je deze mails ontvangen? Leuk! Meld je aan, dan krijg je eens per week een mailtje van me. Geen poespas, geen ellelange mails, gewoon wat gedachtes.